

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Tutkintaryhmä selvittämään Helsingin kaupunkiin kohdistunutta tietomurtoa
Valtioneuvosto on päättänyt aloittaa Helsingin kaupunkiin kohdistunutta tietomurtoa koskevan poikkeuksellisen tapahtuman tutkinnan ja on asettanut tutkintaryhmän tutkintaa varten. Tutkinnalla halutaan tuottaa merkittävää tietoa yhteiskunnan turvallisuuden varmistamiseksi.
Helsingin kaupunkiin on kohdistunut poikkeuksellisen laaja tietomurto, joka tuli kaupungin tietoon 30. huhtikuuta. Tietomurto koskee alustavan arvion mukaan noin 150 000 oppijaa ja heidän huoltajiaan sekä kaupungin noin 38 000 työntekijää. Murretulla verkkolevyllä on ollut talletettuna muun muassa päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten asiakkaiden henkilötunnuksia, osoitteita sekä tietoja kansalaisuudesta ja uskontokunnasta vuosien ajalta.
Onnettomuuksien ja vaaratilanteiden ehkäisemistä koskevassa turvallisuustutkintalaissa säädetään myös niin sanotun poikkeuksellisen tapahtuman tutkinnasta. Onnettomuuksien lisäksi tutkittavaksi voidaan ottaa myös muita vakavalla tavalla kansalaisten turvallisuuden tunnetta järkyttäneitä tapahtumia. Poikkeuksellisen tapahtuman tutkinnan aloittamisesta päättää valtioneuvosto. Valtioneuvosto voi asettaa tapahtuman tutkintaa varten Onnettomuustutkintakeskuksen yhteyteen tutkintaryhmän, kertoo oikeusministeriö.
Yhteiskunnan varauduttava paremmin
Poikkeuksellisen laajaa, arkaluonteiseen ja myös salassa pidettävään tietoon kohdistunutta tietomurtoa voidaan pitää erittäin vakavana suomalaisen yhteiskunnan turvallisuutta horjuttaneena tapahtumana. Kyber- tai tietomurtoihin liittyviä vastaavia tapauksia ei aiemmin ole tutkittu poikkeuksellisena tapahtumana. Nyt alkavan tutkinnan avulla tuotetaan tietoa siitä, miten yhteiskunta voi nykyistä paremmin varautua vastaaviin tilanteisiin.
Tutkinnassa selvitetään muun muassa tapahtuman taustoja, miten tietoturva oli pyritty varmistamaan, miten johtamis-, valvonta- ja tarkastustoiminta oli toteutettu sekä miten viestintä sekä tietomurron kohteiden jälkihuolto toteutuivat. Turvallisuustutkintaa ei tehdä oikeudellisen vastuun kohdentamiseksi, joten tutkinnassa ei käsitellä syyllisyys, vastuu- ja vahingonkorvauskysymyksiä.
Tutkinnan arvioitu kesto on 9−12 kuukautta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- salassa pidettävä tieto tutkintaryhmä Onnettomuustutkintakeskus tietomurto valtioneuvosto yhteiskunta Helsingin kaupunki Turvallisuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Oikeusministeri Leena Meri Helsingin tietomurrosta: Henkilötietojen suojaa on pystyttävä parantamaan

Reijonen: Miksi kansanedustajia ei tiedotettu eduskuntaan kohdistuneesta kyberhyökkäyksestä?

Purra: Psykoterapiatietoja ei pitäisi kirjata Kanta-palveluun

Jengirikolliset soluttautuvat poliisihallintoon – etsivät pääsyä hyödyllisiin tietoihin

Roistovaltiot hallitsevat kyberrikollisuutta – Venäjä ja Pohjois-Korea käärivät miljarditulot kiristyksestä, petoksista sekä huumekaupasta
Viikon suosituimmat

Hallitus uudistaa toimeentulotuen: ”Nykyinen malli ei kannusta töihin”
Toimeentulotuen kokonaisuudistus on menossa lausunnoille. Kyse on uudistuksesta, jota valtiovarainministeri Riikka Purran erityisavustaja Asmo Maanselkä on ajanut jo pitkään. - Olen kantanut pitkään huolta vain toimeentulotuen varaan jättäytyneistä, joita Suomessa on paljon. Vihdoin aiheeseen saadaan muutos ja heidät saadaan palveluiden ja työnhaun piiriin, Maanselkä iloitsee.

Toimeentulotuki nykymuodossaan tekee työnteosta kannattamatonta: “Monilapsisissa maahanmuuttajaperheissä summa voi nousta lähemmäs viittäkin tonnia”
Muutama päivä sitten Suomen Uutiset kirjoitti hallituksen uudistavan toimeentulotuen, joka nykymuodossaan ei ole työhön kannustava ja pahimmillaan tekee työnteosta kannattamatonta. Perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra kiinnittää viestipalvelu X:n päivityksessään huomiota siihen, miten hurjia avustuksia esimerkiksi monilapsiset maahanmuuttajaperheet voivat saada.

Antikainen: Suomen media vaikenee Etelä-Afrikan valkoisten maanviljelijöiden brutaaleista murhista
Etelä-Afrikassa valkoisiin maanviljelijöihin kohdistuvat väkivaltaiset hyökkäykset ja murhat ovat karua todellisuutta, mutta Suomessa media vaikenee niistä. Afrikaanien valta-asema päättyi 1990-luvulla, kun Nelson Mandelan johtama ANC-puolue nousi valtaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen on huolissaan siitä, että maanviljelijöiden turvallisuustilanne on kehittynyt yhä synkempään suuntaan.

Iltalehti: Tuhansien pääsy terveydenhoitoon kiristyy – Purra: “…nimittäin laittomasti maassa oleskelevilta”
Iltalehti kirjoittaa hallituksen esittämistä kiristyksistä laittomasti maassa oleskelevien eli ”paperittomien” terveyspalveluihin uutisessaan, jonka se on otsikoinut provosoivasti "Tuhansien pääsy terveydenhoitoon kiristyy". Perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra tarkentaa viestipalvelu X:ssä julkaisemassaan klikinsäästäjässä kiristysten kohdistuvan nimenomaan laittomasti Suomessa oleskelevien terveyspalveluihin.

Koponen vaatii huntukieltoa Suomeen: Burkat ja niqabit symboloivat naisten alistamista
Perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koponen esittää, että Suomeen on säädettävä laki, joka kieltää kasvojen peittämisen julkisilla paikoilla. Koposen tavoite on kieltää kasvoja peittävien huntujen, kuten burkan ja niqabin, käyttö.

Antikainen: Vihervasemmisto tervetullut Pohjois-Karjalaan – tulkaa kuulemaan ihmisten ahdinkoa suurpetoasiassa
Keskiviikkona 14.5. eduskunnassa käytiin keskustelu hallituksen esityksestä metsästyslain muuttamiseksi. Esitys koskee suurpetojen metsästyksen mahdollistamista. Hallitusohjelman mukaan suurpetopolitiikkaa on hoidettava tavalla, joka huomioi myös sosiaalisen kestokyvyn. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen otti kantaa esitykseen omissa puheenvuoroissaan.

Perussuomalaisten linja pitää – Vigelius: Olisi harhaista kuvitella valtion rahakirstun täyttyvän demarit valtaan äänestämällä
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius muistuttaa, ettei kannatus perussuomalaisten ajamille asioille ole muuttunut miksikään - gallupeista huolimatta.

Riikka Purra blogissaan: Opposition velkapuhe on röyhkeää
Valtiovarainministeri, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ottaa uusimmassa blogikirjoituksessaan esille opposition velkapuheen ja siihen perustuvan välikysymyksen. Purran mukaan opposition velkapuhe on röyhkeää.

Ministeri Lulu Ranne lupaa: Autoilijaa ei rangaista erilaisten ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne sanoo, että ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi hallitus ei ole kohdistamassa autoiluun uusia toimia. Sen sijaan hallitus jatkaa vahvaa liikennepolitiikkaa tekemällä tänäkin kesänä merkittäviä parannuksia ja korjauksia maamme tiestön turvallisuuteen.

Salailtiinko Bidenin syöpää pitkäänkin – ja kuka allekirjoitti armahdukset?
Ex-presidentti Joe Bidenilla on todettu aggressiivinen eturauhassyöpä. Monet lääkärit ihmettelevät, miksi syöpä todettiin vasta nyt. Jotkut lääkärit pitävät jopa mahdollisena, että Bidenilla oli eturauhassyöpä jo ennen kuin hänet valittiin presidentiksi. Media salaili pitkään kaikkia Bidenin terveydentilaan liittyviä ongelmia. Kysymyksiä riittää: Kuka käytti todellista valtaa Bidenin presidenttikaudella? Allekirjoittiko joku muu Bidenin nimissä annetut armahdukset automaattista allekirjoituskonetta käyttäen?